петак, 12. децембар 2014.

Pande

 Pande su veoma popularne. Ljudi su ludi za njihovom plišanim dvojnicima. Ipak su veoma ugrožene
i preti im istrebljenje. U prirodi postoji tek oko 2 hiljade jedinki, dok ih u zatočeništvu ima oko 180. Do ovako malog broja dovelo je i to što su kinezi lovili ove slatke životinje zbog verovanja da je pandino krzno magično i da snažno deluje protiv zlih sila. Panda je takođe bila u prošlosti simbol mira, pa su tako plemena tokom međusobnih borbi, podizala zastavu sa likom pande, kad god su htela da ponude primirje.
Džinovske pande su prepoznatljive po crno - belom krznu i crnim kolutovima oko očiju, zbog čega je njihova porodica dugo bila pogrešno povezivana isključivo sa rakunima. Odrasle jedinke obično su visoke oko 75 centimetra i mogu biti teške  i do 115 kilograma.













Majka panda najčešće nosi po jedno mladunče, a kada ga, nakon 5 meseci donese na svet, mladunče je dugačko svega 10 centimetra i teško oko 90 grama, skoro kao miš. Po rođenju koža mladunca mladunca je rozikaste boje da bi, posle mesec dana, izraslo crno - belo krzno.
Pandina šapa se sastoji od 5 prstiju i lažnog palca koji im najviše znači u onim trenucima kad treba da pridrži bambus dok ga jede.
Naučnici kažu da pande pripadaju medvedima. Ipak pande su veoma drugačije. Pande ne idu u zimski san već se samo povuku u pećine, imaju vertikalno postavljene zenice kao kod mačke (medvedi imaju okrugle zenice) i pande su vegeterijanci. Pandama se mnogo sviđa bambus iako spadaju u mesojede. Ove životinje već vekovima su uporne u tome da budu vegeterijanci, a kako pokazuju nova istraživanja, njihove pogrešne navike će ih možda koštati opstanka.
 Iako krupne i okruglaste (trome), pande u potrazi za hranom mogu da se penju i do 4000 metara nadmorske visine, a uz to su i odlični plivači.
  Ime Panda potiče iz himalajskog jezika i znači Medved mačka.

Нема коментара:

Постави коментар