четвртак, 27. новембар 2014.

Kako dresirati psa



Divite se tuđim psima kako mogu da sednu, daju vam šapu, legnu ili urade još neki trik? Pa, ako pročitate ovaj članak moćićete i vi svog psa da naučite raznim lepim akrobacijama.
  • Osnovna stvar kod dresure je da psa ne bijete ako vas ne posluša jer će vas se onda plašiti, već ga nagradite nekom sitnom poslasticom (može i parče suvog keksa, ne ništa čokoladno, možete otići čak i u pet shop) kada uspe.
  • Pas koga dresirate ne sme biti u blizini drugih pasa.
  • Takođe morate biti strpljivi. Neki psi uče sporije od drugih. Moj vam je savet da svog psa učite trikovima mesec - dva od kada ga dobijete (ako ga dobijate kao štenca) jer što su mlađi to lakše uče (ne treba da budu previše mali).
  • Najčešće se počinje sa komandom: ''Sedi!'' Poslasticu pripremite i stavite je negde blizu, ali da je pas ne vidi. Zapovedite mu i uradite neki pokret telom koji ne radite često (možete pokazati prstom na dole) i u početku mu gurnite guzu na dole (ne jako), ako ne sedne pokušajte ponovo. Kada uspe izvadite poslasticu i dajte mu je. Ovo ponavljajte često čak i kada nauči. Tako mu dajte pola keksa, pa četvrtinu, trećinu i na kraju ga samo pomazite.
  • Sledeća komanda je: ''Lezi!'' Nju učite psa skoro isto kao i da sedne. Naterajte ga da sedne i onda uradite neki drugi pokret vašeg tela, i spustite mu prednje šape. Ako se opire pustite ga na miru par minuta i onda opet pokušajte.
Neki naučnici kažu da je najbrži način da imitirate ono šta bi vaš pas trebao da uradi (da mu pokažete). Malo je smešno valjati se po podu i čak mislim da bi vaš pas to shvatio kao igru, ali možete porobati. Evo jednog sličnog primera za komandu: ''Daj šapu!'' Sagnite se (čučnite) i ispružite ruku. Onda na vašu stavite njegovu. Ako se opire uradite to ponovo kasnije.

Нема коментара:

Постави коментар